Szárazjégszórás

Mi a szárazjég és a szárazjégszórás?

A szárazjeget folyékony széndioxid gázból állítják elő. A folyékony széndioxidot légköri nyomás alatt egy szemcsegyártó berendezésbe vezetik. Ennek a folyamatnak a során szárazjéghó képződik. Ezt a havat egy furatokkal ellátott préselőlapon átsajtolva kemény, hosszúkás, három milliméter átmérőjű szemcséket állítanak elő. Az előállított szemcsék hőmérséklete kb.- 79C°. A szárazjégszórás technológiájával ezek a szemcsék fagyasztják meg a szennyeződést, a tisztítandó felületeken.

Hogyan tisztít a szárazjég?

A szóróberendezés kb. 300 m/s- sebességgel fújja ki a szárazjégszemcséket. A szemcsék találkoznak a tisztítandó tárggyal. A tárgy felületén a másodperc tört része alatt egy úgynevezett termosokk alakul ki. A szennyeződés összehúzódása során keletkezett repedéseken át és annak felérdesült felületén keresztül a sűrített levegő behatol a szennye-ződés alá, és azonnal feloldja, illetve eltávolítja azt, így a felület tiszta és száraz lesz. A szemcsék keménységéből adódóan a tisztítandó tárgy felülete nem károsodik, és nem következik be méretváltozás sem. Az eljárás végén csak az eltávolított szennyeződés marad vissza, aminek eltávolításáról gondoskodni kell – mert a szilárd halmazállpotú szárazjég a felülettel való találkozás után azonnal gáz halmazállapotúvá válik, miközben térfogata sokszorosára nő.

Termosokk: a felületen a másodperc törtrésze alatt bekövetkező mély lehűlés a szennyeződést összehúzza (termális szakasz)

Résképződés: a lehűlés a szennyeződésben finom repedéseket hoz létre illetve felérdesíti azt, de a tisztítandó anyagot nem károsítja

Tisztítás: a sűrített levegő eltávolítja a szennyeződést ( mechanikus tisztítási szakasz )

Hol használható fel ez az újszerű tisztítási eljárás?

A felhasználási területek gyakorlatilag korlátlanok. Az eljárás számos előnye miatt ez a szórásos technológia a legtöbb szakágazatban és felhasználási területen lényegesen gazdaságosabb és környezetkímélőbb, mint a jelenleg alkalmazott más tisztítási technikák.

A megtisztított felület sokszor költséges utókezelése, szárítása e koptatásás- és nedvességmentes tisztítás alapján elhagyható.

A tisztítóanyag elszállítása illetve megsemmisítése nem szükséges, mivel a szárazjég feloldódik a levegőben.

A nagyméretű szerszámformák, berendezések, gépegységek kiszerelése nem minden esetben szükséges, mivel a tisztítás beszerelt állapotban is lehetséges.

Hajótisztítás

Cégünk 2015 tavaszán nagy sikerrel kezdte meg a hajótestek tisztítását. Az eljárás több szempontból is az egyik legoptimálisabb módszer. Környezetkárosító hatás nélkül, a hajók közvetlenül a tisztítás után a vízre helyezhetőek.
Az eljárás hatékonyságáról a képek magukért beszélnek.

Az eljárás előnyei

A tisztítóanyagot nem kell elszállítani:

a szárazjég a felülettel történő találkozás után gáz halmazállapotúvá válik

környezetbarát:

csak az eltávolított szennyeződést kell elszállítani, a szárazjégszórás során nem alkalmazunk a környezetre ártalmas anyagokat eljárásokat

felületkárok nélküli tisztítás:

a szárazjégszemcsék nem okoznak felületkárokat és méretváltozást a tisztítandó felületen

termelékenység növekedése, költségcsökkenés:

sok gépegység berendezés beszerelt állapotban is megtisztítható

nem szükséges utókezelés és szárítás:

a szárazjég a felülettel való találkozás után azonnal feloldódik a levegőben

nincs költséges állásidő:

az állásidő jelentősen lerövidíthető illetve teljesen elkerülhető

a berendezés nem igényel elektromos áram ellátást:

a berendezés sűrített levegővel üzemel, ez azt jelenti, hogy a szárazjégszórás mindig lehetséges

nincs nedvesség okozta károsodás:

a szárazjégszemcse szilárd halmazállapotú

nincs kémiai oldószer:

védi a környezetet, megszünteti illetve csökkenti az elszállítási és megsemmisítési költségeket

Szárazjégszórás – Bemutatkozó videó

Szárazjégszórás galéria